wtorek, 1 lutego 2011

Pierogi z jagodami


  • Składniki:
  • 2 części mąki pszennej, np. 700 ml
  • 1 część zsiadłego mleka np. 350 ml
  • trochę soli
  • jagody, do podanych wyżej proporcji, ok. 40 dkg
  • cukier
  • bułka tarta
  • śmietana 
  • Sposób przygotowania; 
    1. Jagody myję, osuszam, wsypuję do miseczki, posypuję kilkoma łyżeczkami cukru i odrobiną bułki tartej. Bułkę dodaję po to, by owoce nie były zbyt wilgotne.
    2. Mąkę łaczę ze zsiadłym mlekiem, solę i wyrabiam ciasto na pierogi. Wałkuję je na obsypanym mąką blacie i np. kółkiem do robienia pączków wycinam kółka. W środek kółek wsypuję jagody. Zlepiam brzegi. Pierogi partiami gotuję w dużym garnku, w osolonym wrzątku. Wyjmuję ok. 5 minut po wypłynięciu.
    3. Na talerzu polewam śmietaną i posypuję cukrem.
    4. Dobrze im robi przenocowanie w lodówce i odgrzanie następnego dnia. Są wtedy jeszcze lepsze w smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz