wtorek, 1 lutego 2011

Placuszki z cynamonem

Składniki;
jajko
czubata łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sody
łyżka odtłuszczonego serka homogenizowanego
słodzik do smaku
szczypta soli
łodyga rabarbaru
łyżka słodziku
do podania:
serek homogenizowany
cynamon 

Sposób wykonania: 

  1. Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paseczki, przesypać do garnka, podlać 2-3 łyżkami wody, żeby nie przywarł do dna, posypać słodzikiem i gotować pod przykryciem 1-2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
    1. Jajko roztrzepać, dodawać kolejno składniki i dobrze wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut, żeby otręby napęczniały. Dodać odsączony rabarbar i wymieszać.
    1. Na nagrzaną patelnie nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć do zarumienienia z obu stron.
    1. Podawać od razu, z serkiem wymieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz