wtorek, 1 lutego 2011

Kotlety kalafiorowe



Składniki: 
Bulion na włoszczyźnie  - 1 sztuka
cukier - 1 szczypta
kalafior - 1 sztuka
jajko - 2 sztuki
bułka tarta - 15 dekagramów
pęczek posiekanego koperku - 1 sztuka
kminek - 1 łyżka
pieprz
olej - 3 łyżki
przyprawa w mini kostkach Pietruszka - 1 sztuka
starta gałka muszkatołowa - 1/2 łyżki 
Sposób przygotowania:
1.Rozpuść kostkę  w ½ litra wrzątku, wlej do garnka i dodaj cukier.
2.Podziel kalafior na różyczki i gotuj w bulionie przez 15 minut. Odcedź i rozgnieć widelcem na puree. Odstaw do ostudzenia.
3.Dodaj do masy kalafiorowej jajka, 3 łyżki bułki tartej, mini kostkę , koperek, kminek i gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
4.Formuj nieduże kotleciki i obtaczaj je w pozostałej bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron na gorącym oleju. Dopraw do smaku. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz