piątek, 4 lutego 2011

Zapiekanka z ziemniaczkami i pieczarkami

Składniki:
 1 kg ziemniaków 
 1/2 kg dorodnych pieczarek (najlepiej kupić pod halą targową :)
• 5 dużych ząbków czosnku (Polskiego!!! - w hipermarketach mają chiński)
 2 duże cebule 
 400 ml śmietany 30% 
 25 dag żółtego sera (gouda, edamski lub mozarella)
 2 łyżki masła (masło koniecznie z Tymbarku spod hali targowej)
• przyprawy: tymianek, wegeta, sól, pieprz 

Sposób przygotowania:
Ziemniaki trzeba pokroić w półplasterki i lekko podsmażyć na patelni. Śmietanę wlać do garnka i zagotować, następnie przełożyć do niej podsmażone ziemniaki i dusić około 
15 minut
. Pieczarki pokroić w słupki, przełożyć na patelnię i przesmażyć, posolić, popieprzyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, który wcześniej należy pokroić w drobną kostkę, posypać lekko solą i dociskać widelcem, tak aby czosnek póścił sok. Teraz dodać masło, przyprawy aby zapiekanka miała pożądany smak i razem przesmażyć. Następnie wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy lub garnka. Zapiekankę włożyć do nagrzanego  piekarnika i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 150° C. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać nim zapiekankę i włożyć z powrotem na
5-10 minut do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz